15 Şubat 2011 Salı

İnce Noktalar

Konuş konturuna daha derin inceleme

Yukarıdaki metin, konuş konturunun klasik kullanımını anlatmaktadır. Açış puanı ve konuşulmayan renklerin hepsine desteği olan bir eli ifade eder. Bir önceki bölümde üste konuşmada puanlimitinin 17 olmasından bahsedilmişti. Üste konuşmak için fazla kuvvetli olan bir eli göstermek için de konuş konturu kullanılır. Böyle bir el ile kontur ile başlarsınız. Ortağınız normal konuş konturu attığınızı kabul eder. Sonra kendi renginizi deklare edersiniz. Sizin renginizi ortağınız seçmiş olursa yükseltirsiniz.

Bu, konuş konturu atanın ikinci deklaresinde anlatılan şekle uygundur. Ortak minimum cevap verince, konturcu vasat veya maksimum eli olunca bir daha konuşur. Konturcu yeni renk deklare ederse ilerleten bunun en az 18 toplam puan gösterdiğini anlar: üste konuşmak için fazla kuvvetli, genellikle tek renkli el.

Konuş konturunu yanlış kullanmamaya dikkat etmelisiniz. Yalnız kör renginiz olduğunda, 1♦’ya konuş konturu atarsanız ortağınız, desteğiniz olacağını düşünerek 4♠’e sıçrayabilir. Ortağınızın sıçraması sizin renginizi göstermenizi zorlaştırır. O bakımdan, her renge desteğiniz olmayınca kontur atmak için 18 veya daha fazla toplam puanınız olması şartı konulmuştur. Ne kadar çok puanınız olursa, ortağınızın sıçrama ihtimali o kadar az olur.  Ortağınız gerçekten sıçrarsa da, desteğinizin azlığını, ilave puanlarınız kapatabilir.

Cue bid cevabına derin inceleme

Bir önceki bölümüm sonlarında anlatıldığı üzere, bir çift genellikle rakip tarafından deklare edilmiş bir rengi koz olarak seçmek istemez. Cue bid denilen rakip rengi deklare etmeye özel bir anlam verilebilir. Ortağınız konuş konturu atınca, rakip rengi cue bid ederek ortaktan daha fazla bilgi isteyebilirsiniz. 12 veya daha fazla toplam puanınız olunca bu deklareyi kullanırsınız. Zon oynamanız gerektiğini biliyorsunuz ama hangi renkte oynayacağınızı bilemiyorsunuz.

Farz edelim solunuzdaki rakip 1♦ ile oyun açtı. Ortağınız kontur attı ve sizde şu el var:
♠ A975       14 puan ile zon oynamanız gerektiğini biliyorsunuz. Ama hangi
♥ A975       rengi seçeceksiniz? 4♥’e mi yoksa 4♠’e mi sıçramalısınız? Hangi
♦ D3           rengi seçerseniz ortakta o renk üç kart diğer majör dört kart olabilir.
♣ A82        Hatta 3SA veya 5♣ bile oynayabilirsiniz.

Rakip rengi, 2♦ deklare ederek bu problemi çözersiniz. Bu forsing bir deklaredir ve ortağa eli hakkında daha fazla bilgi vermesini söyler. Ortağınız kör derse 4♥’e sıçrarsınız. Pik deklare ederse 4♠’e sıçrarsınız. Ortak sanzatu derse de 3SA deklare edersiniz.

İlk başlangıçta pek kullanmanız tavsiye edilmese de, cue bid ortak üste konuştuğunda veya konuş konturu attığında doğru kontratı bulmak için iyi bir deklaredir.

Yüksek seviyelerde konuş konturu

Önceki bölümde, kompetisyon sekanslarının hepsinin bir seviyesinde oluşmadığından bahsetmiştik. Konuş konturu ne kadar yüksek seviyede kullanılırsa gerekli puan o kadar fazla olmalıdır. Şu örneklere bakın.

         KUZEY      DOĞU        GÜNEY     BATI
         3♥               kontur

Burada 1♥’e konuş konturu atacağınızdan daha fazla puanınız olması gerekir. İlerletenin hiç puanı olmayabilir.

         KUZEY      DOĞU        GÜNEY     BATI
         1♠               pas             2♠               kontur

Batının konturu konuş konturudur. Ortağını üç seviyesinde konuşmaya zorlamak için Batının elinin çok kuvvetli olması lazımdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder